måndag 15 augusti 2011

Köttbullar med brunsås och kokt potatis och stekt lök

Köttbullar
500-600 gram blandfärs
2 st gula lökar
1.5 tsk salt
1/4 tsk vitpeppar
1 st ägg
0.5 dl  mjölk
0.5 dl ströbröd

Börja med att skala 1 st lök.
Riv den på den grova sidan av rivjärnet. Lägg i en skål.
Lägg i köttfärsen, salt, peppar , mjölk, ströbröd och ägg.
Blanda allt noga till en jämn smet.
Skölj händerna och behåll händerna fuktiga när du rullar köttbullarna.
Är lättare att få fin form då.
Bryn köttbullarna på medelvärme tills de fått fin färg runt om, och har ett fast motstånd när man trycker på dem.
(Mot slutet, slå på 1 dl vatten och låt puttra med. Blir då sky till såsen)

Brunsås:

ca 1.5 msk margarin
3 msk vetemjöl
steksky
mjölk
ev kött buljongtärning eller höns buljongtärning
soja
( socker, curry)

Börja med att smälta margarinet i en kastrull
Dra bort kastrullen från värmen och vispa i mjölet till en klumpfri smet.
Tag bara lite i taget och minska ev. öka mängden mjöl.
Späd med steksky, vispa hela tiden så det inte blir några klumpar i såsen.
Späd upp resten med mjölk tills såsen blir lagom tjock.( Om inte såsen redan är bra)
Ställ tillbaka på värmen och låt den koka upp hastigt och sänk sedan värmen.
Rör hela tiden i botten på kastrullen. Mjölk bränner lätt vid.
Smaka av såsen.
Smula ev ner en buljongtärning. Börja med lite. Buljongen är salt.
Kan även strö i lite strösocker och en nypa curry för att förhöja smaken.

Alla mått är ungefärliga, då det beror på hur stor mängd sky man har och hur mycket smak den innehåller.


Stekt lök:
Skiva en gul lök i ringar
Stek den sakta och mjuk i margarin
Det ska inte bli någon stekyta på löken, utan endast glansig o mjuk.
Droppa på några droppar soja för att få färgen.
Slå på vatten och puttra tills den är helt mjukt. Strö ev. över lite socker.
(Stekskyn kan användas i såsen)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar